Június 24. Hétfő, Iván

4 nap alatt több, mint 800 mm csapadék Vietnámban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Vietnám számos tartományában okoznak gondokat a heves esőzések, melyek több napja keserítik meg az ott élők mindennapjait. Kicsit pontosítva: november 26 és 30 között, azaz négy nap leforgása alatt több tartományban is 830 mm meghaladó csapadékmennyiséget regisztráltak, néhol 870 mm-t is meghaladta az eső mennyisége.

kép: Disaster Prevention Technology and Policy Center

Bár a területen nem szokatlan a nagy esőzés, ez a mennyiség azért itt is kifejezetten soknak számít. Hogy kicsit érthetőbb legyen a szám: ez négy nap alatt négyzetméterenként több, mint 800 liter, azaz 4 kádnyi vizet jelent.

Természetesen ez a mennyiség már komoly rombolásra is képes, kiterjedt áradásokat okoz, és hatalmas nyomást gyakorol az infrastruktúrára. A talaj sem bírja sokáig a terhelést, és földcsuszamlások következnek be, melyek csak továbbrontanaka helyzeten.

Ez most számokban kifejezve mintegy 2500 házat jelent, melyeket kisebb, de inkább nagyobb mértékben rongáltak meg az áradások. Ezen felül több települést egyszerűen elzárt a külvilágtól a víz, ide a mentőalakulatok is csak nehezen tudnak eljutni.

A heves esőzéseknek az iskolák és közintézmények is kárát látják, ahol ugyanis nem zártak be teljesen, ott is több ezer ember hiányzik, mivel egyszerűen nem képes eljutni az óráira, vagy a munkahelyére. Sajnos eddig már 18 halálosáldozata,illetve eltűntje is van az áradásoknak, de ez a szám könnyen emelkedhet.

képek és lead kép: Lam Thien - Tien Phong