Május 2. Csütörtök, Zsigmond

15 méteres iszapszökőkutat produkált a Kesongo iszapvulkán

Világidőjárás
2021. december 10. 11:00
null

Indonézia nem csak lenyűgöző tájairól ismert, itt ugyanis a tűzhányók sem ritkák, sőt, az iszapvulkánokkal is találkozhatunk. Ezek a képződmények finomszemcsés anyagot löknek a felszínre a gázok segítségével, mely később megszáradva krátert hoz létre.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

Az iszapvulkánok kitörése látványos, de nem hoz a felszínre lávát, és hamu sem igen távozik belőlük. Ennek ellenére igencsak veszélyesek lehetnek.

IndonéziaKesongonevű iszapvulkánja december 3-án produkált jelentős kitörést, melynek során mintegy 5 percig ontotta magából a forró iszapot, ráadásul nagyjából 15 méteres magasságig öklendezte fel azt.

A hírek szerint a kiömlő iszap nagyjából 2 hektáros területen oszlott el, és bár izgalmas felvételeket is készítettek a kitörésről, sérültek szerencsére nincsenek. A kiszabaduló gázok azonban a közelben képesek gondokat okozni.

kép: newsy-today.com

Ez történt a 2020 augusztusában is, amikor 4 férfi az állatait a közelben terelte. A kitörést követően pedig gyengeségre panaszkodtak, így kórházba szállították őket, vélhetően az előtörő gázok okozták a problémát.

kép: souclou.com

lead kép: oysteinlundandersen.com

vulkániszapembergázmérgezőkitörés