Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Új-Delhi levegője kritikusan rossz - az utcára menni is veszélyes

Világidőjárás
2021. november 21. 14:00
null

Gondban van India, pontosabban Új-Delhi. A főváros ugyanis zsúfolt, ráadásul a hónap elején a hindudiváliünnep is lezajlott, mely tűzijátékkal tarkított nap, annak ellenére, hogy ezt most a hatóságok megtiltották.

kép: news18.com

A tiltás oka pedig a levegő minősége, ami most rendkívül rossz a városban. Az október - novemberi időszak egyébként is jellemzően szélcsendes, most azonban ez különösen nagy gondot jelent, mert a sűrű szmog a városra telepedve már az egészséges felnőtt lakosság számára is veszélyes mértéket öltött.

kép: Raj K Raj - Hindustan Times

A helyi hatóságok elrendelték az iskolák bezárását, a kormányhivatalok dolgozóinak 50%-a pedig otthonról kell dolgozzon. Ezen felül 10 évesnél idősebb diesel, vagy benzines autók nem közlekedhetnek most a városban és az áruszállítást is jelentősen korlátozták - a nem alapvető árukat szállító teherautók nem kelhetnek útra.

De még ez is kevésnek bizonyult, így a város közelében működő 5 szénerőművet is le kellett állítani. Persze az sem tett jót a levegőnek, hogy az ünnepi tűzijátékok mellett a gazdák tarlóégetésbe is fogtak.

kép: news.elegantsite.gr

Az eredmény: a légszennyezettségi adatok brutális méreteket öltöttek. Az 500 fokozatú skálán - ahol a “jó” minőségű levegő 0 és 50 közötti értékekkel működik - Új-Delhi levegőjének minősége több novemberi napon is elérte a 499 -et...

kép: india.com

lead kép: reuters

IndiaemberlevegőéletDelhiszennyezés