Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Sok halálos áldozatot követelt egy időjárási rendszer Srí-Lankán és Indiában

null

A novemberi időjárás idehaza ködöt és szomorkás időjárást eredményezett, kis mennyiségű esővel. Srí-Lanka és India déli része azonban nagy mennyiségű esővel szembesült az elmúlt időszakban, mely komoly problémákat okozott.

kép: cnn

Srí-Lanka egyes területein 24 óra leforgása alatt 300 mm-t is meghaladó csapadékmennyiséggel lehetett számolni, és India sem járt sokkal jobban. A heves esőzések kiváltotta villámáradások pedig mindkét ország esetében hatalmas károkat okoztak.

kép: time.news

A szigetország mérlegén bezárt iskolák, felfüggesztett vonatközlekedés, mintegy 1000 lakhatatlanná vált ház és több ezer elmenekülő ember szerepel. A számok Indiában sem jobbak, a villámáradások itt is romboltak, a közlekedési káosz pedig a mentési munkálatokat is hátráltatja.

Az esőzések következtében sajnos nem csak kitelepítésekkel kellett szembesülni. India területén ennek a viharrendszernek köszönhetően eddig 16 halálos áldozattal kellett számolni, Srí-Lankán pedig 20 ember veszítette életét - egyet pedig eltűntként tartanak nyilván.

kép: MTI-EPA-Chamila Karunarathne

Az esőzések azonban szerencsére megszakadtak, vagyis a rombolás számai várhatóan nem fognak jelentősen emelkedni, és az érintett területek lakosai is fellélegezhetnek.

lead kép: Sri Lanka Ministry of Defence