Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Mostanra több ezer házat falt fel a La Palma vulkánja

Világidőjárás
2021. november 17. 14:00
null

A La Palma sziget neve nagyon sokáig az önfeledt nyaralás, a tenger, a kikapcsolódás fogalmaival kapcsolódott össze, hiszen egy turista paradicsomról beszélünk. Aki járt ott, irigykedett az ott lakókra, hiszen számukra a mindennapokat jelenti az, ami sokaknak két hét kikapcsolódás.

kép: Tom Pfeiffer - volcanodiscovery.com

Persze amikor a Cumbra Vieja kitört, akkor már nem szerettünk volna cserélni a helyiekkel, főleg akkor nem, mikor a lávaáradat elérte az első házakat. Aztán jöttek sorban az újabb kitörések, az új lávakitörési pontok, és mostanra, pontosabban november 9-re már az új pontokon kiömlő láva is elérte a vizet.

kép: Copernicus EU

A vulkán pedig nem kegyelmez. A kitörés kezdete óta 2605 épületet pusztított el a lávafolyam, és több ezer hektáron tette lehetetlenné a gazdálkodást. A veszteségek mértéke már most is elképesztő, de a vulkán aktivitása továbbra is jelen van, és még lesz is, legalábbis egyelőre nem utalnak jelek arra, hogy a vulkán megnyugodna.

kép: Reuters

A Spanyol kormány a szigethez vezényelt egy haditengerészeti hajót, a katonák feladata pedig az, hogy a még el nem menekült, helyi gazdákat segítse a termény gondozásában.

kép: euronews.com

lead kép: awsforwp.com

vulkánpusztításemberkitörésláva