Április 27. Szombat, Zita

Megszületett Wanda, de a görög betűs hurrikánokról már biztosan nem fogunk hallani

Világidőjárás
2021. november 02. 14:00
null

Megérkezett az idei hurrikánszezon utolsó nevét viselővihara,Wanda. Ez a rendszer azonban egy kissé eltér a megszokottól, méghozzá több ponton is.

kép: WPLG

Wanda egy teljes hónapot váratott magára, mire Viktort követte, a szakemberek pedig abban reménykedtek, hogy nem is kell majd további viharneveket alkalmazniuk az előre rögzítettek mellett.

kép: washingtonpost.com

Wanda különbözősége abban rejlik, hogy sokkal inkább szubtrópusi ciklon, mint trópusi ciklon. Ez többek közt abban mutatkozik meg, hogy inkább langyos, semmint meleg vizek felett alakul ki, és ereje sem lesz olyan hatalmas, mint trópusi társaié, persze a pusztításra ez nem vonatkozik.

Wandaa haladási irányát tekintve valószínűleg nem zavar sok vizet, inkább csak a hajósok életét keseríti majd meg. Azonban hiába remélték,Wandavélhetően nem az utolsó nevezettviharaa szezonnak.

kép: Accuweather

A WMO azonban úgy döntött, nem alkalmazza a görög ábécé betűit, ahogyan azt tette 2020-ban, mivel szerintük ez elvonja a figyelmet a viharok veszélyességéről. Így kiegészítő listát tettek közzé,melyenaz első név Adria lehet.

kép: GOES Imagery

lead kép: zoom.earth

viharWandaszezonciklonhurrikántrópusi