Június 16. Vasárnap, Jusztin

Madagaszkár súlyos vízhiánnyal küszködik - katasztrófa lehet belőle

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa egyik nagyon kegyetlen oldala az, hogy mindenkit sújt, de közel sem egyformán, és nem nézi, ki mit tett azért, hogy idáig fajuljon a helyzet.

kép: WFP-Tsiory Andriantsoarana

Madagaszkár a világ egyik legszegényebb országa. Egyik fő bevételi forrása a turizmus, hiszen természeti értékei lenyűgözőek, ráadásul a klímakatasztrófa kialakulásához sem igen járult hozzá, hiszen károsanyag-kibocsátása nagyon alacsony.

kép: Laetitia Bezain-AP

A koronavírus-járvány már eleve komoly sebet ejtett a gazdaságon, hiszen a turisták így elmaradtak, vagyis a bevételek jelentősen csökkentek. Most pedig eljutott oda az ország, hogy a klímaváltozás miatt 40 éve nem látott szárazsággal néz szembe.

A homokviharok mellett a humanitárius katasztrófa fenyegetése a legrosszabb, mivel az országban a víz sok helyen egyszerűen eltűnt. Az emberek igyekeznek a folyómedrekben leásva vizet találni, de sajnos nem sok sikerrel.

kép: Viviane Rakotoarivony-UN Handout via REUTERS

A válság elmélyülése pedig borítékolható, hiszen esőre kilátása sincsen a területnek, a vízhiány pedig már érezteti hatását az újszülöttek, öregek és a gyerekek körében is.

kép: afrik21.africa

lead kép: WFP