Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Légköri folyó mossa el Kanada délnyugati, és az USA északnyugati részét

Világidőjárás
2021. november 19. 11:00
null

Légköri folyó keseríti Kanada életét, de természetesen nincsen tekintettel az országhatárokra sem, vagyis Brit Columbia mellett Oregon és Washington államok is komoly esőzésekkel és áradásokkal néznek szembe.

kép: Livejournal

A légköri folyó néhol 250 mm csapadékot is eredményezett egyetlen nap leforgása alatt, mely nem csak tartós áradásokat és villámáradásokat eredményezett, hanem sok sárlavinát is útjára indított.

kép: Vancouver Fire Rescue Services

Kanada területén az áradások mellett éppen a földcsuszamlások okozzák a legnagyobb gondokat. ACoquihallaautópálya mentén egy folyó áradása is akadályozta a forgalmat, valamint egy jelentős földcsuszamlással is számolni kellett, melynek következtében több, mint 100 jármű rekedt az úton.

A mentési munkálatok folyamatosan zajlanak, több területről - így az autópályáról is – helikopterekkel mentik ki az embereket. Sajnos sok lakóházat is érintenek az áradások, vagyis az evakuálási műveletek is tartanak.

kép: Vancouver Fire Rescue Services

Az USA területén a víz okozza a komolyabb gondokat. Míg Kanada - dacára a jelentős sárlavináknak - a hírek szerint egyelőre megúszta halálos áldozatok nélkül a légköri jelenség pusztítását, Washington államban egy ember eltűnt a heves esőzések következtében kialakult villámáradásokban.

kép: Alanna Kelly

lead kép: Alanna Kelly

légkörviharklímaesőfolyóKanada