Május 27. Hétfő, Hella

Japánban veszélybe sodorta az atomerőművek működését egy vulkán

null

Még augusztus 12-13-án történt egy gigantikus vulkánkitörés Japán partjainak a közelében. A tettes aFukutoku-Oka-no-Bavulkán, mely a jelentések szerint a leghatalmasabb kitörés volt Japán történetében 1945-óta, mind a szárazföldi, mind a víz alatti vulkánok tekintetében.

kép: Japan Coast Guard

A kitörés nagyságát jól mutatja, hogy a hamufelhő 16 km-es magasságig emelkedett annak ellenére is, hogy maga a vulkán a víz alatt helyezkedik el. Létre jött egy új sziget is a kitörés nyomán.

kép: Japan Coast Guard

Hogy miért került elő újra ez a vulkán, mikor a kitörése több, mint egy hónapja történt? Az ok az, hogy a hamu mellett tetemes mennyiségű habkő is távozott a vulkánból, mely most okoz komoly gondokat Japán partjainál.

A becslések szerint a kiömlő hamu és habkő mennyisége bőven meghaladhatta a 100 millió köbmétert. A habkő pedig most mosódik partra, legalábbis egy része, a másik része az áramlatokkal halad tovább, és sorra okozza a gondokat Japán kikötőiben.

kép: NHK

Csak Okinawa prefektúra Hentona kikötőjében mintegy 750 hajó nem volt képes kijutni a nyílt vízre motorhiba miatt, melyet a habkő idézett elő. Ezen felül a szakemberek tartanak tőle, hogy a nagy mennyiségű habkő hatással lehet az atomerőművek hűtésére is, így felszólították az üzemeket a védekezés megkezdésére.

kép: Kyodo

lead kép: Japan Coast Guard