Május 25. Szombat, Orbán

Helios Mallorca mindennapjait feketíti be

null

A Spanyol szigetvilág jelenleg nincsen valami rózsás helyzetben. A La Palma sziget vulkánja ezerszám pusztítja a sziget házait és termőterületeit, és egyelőre esély sem mutatkozik arra, hogy a vulkán elcsituljon.

kép: cronicabalear.es

Közben egy másik turista paradicsom, Mallorca is komoly gondokkal küszködik, és ezeknek a gondoknak a neve Helios, vagy ahogyan a Spanyol Nemzeti Meteorológiai Ügynökség nevezi, Blas.

kép: elperiodicomediterraneo.com

Heliosmostanra elérte a medikán szinthez szükségesnyomásadatokat, és esővel, széllel nehezíti meg a híres sziget lakóinak mindennapjait. Ráadásul esőből tekintélyes mennyiséget szór a szárazföldre.

Heliosvárható mozgásának leírására két modell is létezik. Az egyik szerint Szardínia felé tolódik el a rendszer, egy másik szerint széthullva Algériapartjaihozvándorol. Mindkét előrejelzés rövid távon gyengüléssel számol, de sajnos az ilyen rendszerek sokszor okoznak meglepetéseket.

kép: EFE

A medikánok kialakulásának is az a kulcsa, mint a nagy testvéreknek vagyis a meleg vízfelület. Ez pedig adott, hiszen az igazi, hideg ősz végi, tél eleji időjárás egyelőre még várat magára, és a hosszabb távú előrejelzések szerint egész télen elkerülik majd a régiót - bár ezekben az előrejelzésekben igen nagy hibaszázalék van a sok ismeretlen tényező miatt.

kép: tiempo.com

lead kép: EUMETSAT-Meteosat-11, RAMMB-CIRA, TW