Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Helios landolt, szertefoszlott, de még így is veszélyes lehet

Világidőjárás
2021. november 20. 11:00
null

Árgus szemekkel figyeltékHeliosmozgását az olasz meteorológusok, ami nem is véletlen. A medikán ugyanis az ország felé mozgott, és mivel az utóbbi időben erősen meggyűlt a baja a déli területeknek amedikánokkal, érthető a szakemberek érdeklődése.

kép: EUMETSAT-Meteosat-11, RAMMB-CIRA, TW

Nem is hiába tartották rajta szemüket, hiszenHeliosvégülAlbengaközelében ért partot. Bár nem ez a forgatókönyv volt a legvalószínűbb a hosszabb távú előrejelzésekben, végülHeliosnem okozott akkora galibát, mint amitől féltek.

kép: Cazadores de Tormentas

A landolás után a rendszer szerte foszlott, leváló részeit pedig már nem sokáig lehet megkülönböztetni a műhold képeken. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb pusztításra az esély mostanra jelentősen csökkent.

Persze ettől még el nem múlt, hiszen a maradványok is bőven képesek kellemetlen órákat okozni. Főleg úgy, hogy nem a tenger irányába mozognak, hanem a szárazföld belsejébe, így pedig heves esőzésekre és szélre is lehetett számítani Északnyugat-Olaszországban és Délkelet-Franciaországban.

kép: Cazadores de Tormentas

Heliosmaradványainak egy része a nyílt víz felé is mozdulhat, ebben az esetben pedig – ahogyan azt az előrejelzések is taglalták - megvan az esélye annak, hogy megerősödve Algéria felé veszi az irányt.

kép: Cazadores de Tormentas

lead kép: Meteofrance

viharesőHeliosmediterránemberszél