Május 29. Szerda, Magdolna

Hatalmas esőzések okoznak gondokat Ausztráliában

null

Ausztrália sem arról híres, hogy nagyon kiegyensúlyozott és kiszámítható lenne az időjárása. A hírekbe azonban rendszerint a kiterjedt, és sokszor elképesztően hosszan tomboló erdőtüzeivel szokott bekerülni.

kép: @pearso_pixels (on Instagram) - Mammatus clouds over Orange, NSW

Persze ez nem törvényszerű, a szélsőségek felé tolódó időjárás egyre többször babrál ki a legkisebb kontinenssel is. Most éppen Új-Dél Wales, Queensland és Viktoria államok küszködnek jelentős mennyiségű csapadékkal.

A helyi meteorológiai szervezet adatai szerint Queensland egyes részeit egyetlen nap leforgása alatt 300 mm is meghaladó csapadékmennyiségeket lehetett regisztrálni. Ez persze már most is jelentős villámáradásokat okoz, de a meteorológiai szervezet szakemberei aggódnak.

Az esőzéseknek ugyanis még koránt sincsen vége, a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a következő pár napban a területre egy teljes hónapnyi csapadék is érkezhet, ami életveszélyes helyzeteket alakíthat ki.

kép: @elite_blinds_and _installations (on Instagram) - Stanthorpe, Qld

A gondot tovább tetézi, hogy az említett régió nagy vízgyűjtői már most is elég nagy mennyiségű vizet tárolnak, vagyis az esőzés hatására készülni kell arra is, hogy több folyó is kiléphet medréből, mely tartósan nehezítheti az államok életét, és veszélyeztetheti a lakosságot is.

kép: Ardina Jackson - Moree, NSW

lead kép: Jacque Quaine via SES Monash Unit, Victoria

képek és lead kép: Bureau of Meteorology facebook