Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Európát is felperzselte a tűz idén, nem is kis mértékben

Világidőjárás
2021. november 05. 08:00
null

A heves és fékezhetetlen tűzesetek kapcsán a legtöbb esetben az USA forró államai, köztük is kiemelten Kalifornia szokott előtérbe kerülni. Az utóbbi években azonban Európa is egyre többször keveredik olyan tűzesetekbe, melyek elképesztő mértékű pusztítást hoznak, ésigazábólmegállíthatatlanok.

kép: Al Jazeera

Idén Evia szigete volt az egyik legtöbbet emlegetett tűz Európában, de sajnos messze nem az egyetlen. A tűzszezon kezdete június vége, ám ekkorra idén már 130 tűzesettel lehetett számolni, ami elképesztően magas szám.

kép: The New York Times

Összességében az évben eddig Európában mintegy fél millió hektárnyi terület vált a tűz martalékává. Ez többnyire erdőségeket jelent, de sajnos az is igaz, hogy a leégett területek 40%-a Natura 2000-es hálózathoz kapcsolódik.

Abban is változás van, hogy eddig a tűzesetek zöme a déli államokat érintette, ez mostanra már nem igaz. A lángok martaléka lett sok közép-európai terület is, de sajnos egyre többször gyulladnak meg az északi területek is.

kép: Michael Pappas - AP

A klímakatasztrófa az Európai erdőségeket is kiszárítja, így azok is könnyebben és hevesebben égnek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fellobbanó lángok 90%-a (!) emberi tevékenység következménye, azaz elkerülhető lenne.

kép: REUTERS-Nicolas Economou

lead kép: brusselstimes.com

kárpusztítástűzemberéletEurópa