Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Eső és földcsuszamlások Alaszkában egy légköri folyó miatt

null

Az USA területén újra feltűnt egy úgynevezett légköri folyó, mely bár érdekes és izgalmas látvány a radarfelvételeken, azért átélni nem annyira kellemes. Az ilyen jelenségek ugyanis többnyire döbbenetes mennyiségű csapadékot szállítanak.

kép: Emily Schwing

Most Alaszka szembesülhetett ezzel, hiszen rekord közeli esővel lehetett számolni abban a hat napos időszakban, míg a légköri folyó az áldását bocsátotta a területre.

kép: 9news.com

Október 29-től november 3-ig tartottak az esőzések, mely időintervallum alatt rekord közelbe került mind a két nap alatt lehullott, mind a három nap alatt lehullott csapadék mennyisége. Előbbi a Portage Glacier Látogatóközpontnál mért mennyiségek alapján 478,5 mm lett, mely a negyedik a két nap alatt leesett rekordmennyiségek sorában, míg a három napos összérték 567,69 mm-rel a harmadik lett a sorban.

A helyi szakemberek elmondták, hogy időszakosan visszatérő jelenségekről van szó, ám ekkora mennyiségű eső azért ritkán jelentkezik a területen. Természetesen a döbbenetes csapadékmennyiség nem maradt következmények nélkül.

kép: Emily Schwing

Több területen is jelentettek áradásokat, egy jelentős földcsuszamlás pedig a SterlingHighway-t is elzárta. Sérültekről vagy halálosáldozatokrólazonban szerencsére nem érkeztek hírek.

kép: washingtonpost.com

lead kép: Emily Schwing