Június 24. Hétfő, Iván

Érkezik a nyár Ausztráliába - havazással...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Lassan elérkezik hozzánk a tél, a hideg és jó esetben a havazás is, bár erre egyelőre nem sok esély mutatkozik. Decemberrel azonban a naptári, és nem sokkal később a meteorológiai tél is beköszönt az északi félgömbön.

kép: themercury.com.au

Ezzel szemben a déli féltekén nemsokára, kicsit kevesebb, mint két hét múlva a nyár toppan be. Ennek örülhetnek Ausztrália lakói, mert bár ilyenkor kezdődik a tűzszezon is, a napsütéses, meleg, fürdésre csábító időt azért mindenki szereti.

kép: Cradle Mountain Hotel

Na persze ez nem azt jelenti, hogy ott nem lehetnek meglepetések, ahogyan idehaza is sokszor futunk bele ezekbe a nyárra áhítozva. Ausztrália sarkvidéki hideget kapott a nyakába, mely nem csak erőteljes lehűlést, hanem jelentős mennyiségű csapadékot is eredményezett.

Ez néhol esőben mutatkozott meg, mely egyetlen nap alatt a 150 mm-t is meghaladhatta. Ez Új-Dél-Wales államban jelentős áradásokat is kiváltott, több ezer embert kellett evakuálni.

kép: themercury.com.au

Tasmánia azonban a nyár kapujában heves havazást kapott a nyakába. Ez igaz Viktória és Új-Dél-Wales államok esetében is, de míg ezekben csak a hegyvidékek öltöttek fehér leplet, addig Tasmániában 200 méteres tengerszint feletti magasság után mindent hó lepett be.

kép: armidaleexpress.com.au

lead kép: reuters