Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Egy kis vihar Ausztráliában - 100 millió dollárt is meghaladó károk

null

Október 28-án indult egy viharrendszer pusztító útjára Ausztráliában, Viktória államban és Tasmániában. Az eső és a viharos szél mellett sajnos sok helyen a jégverés is gondokat okozott.

kép: Ollie Haig

Sokszor foglalkoztunk már azzal a kérdéskörrel mi is, hogy vajon a klímakatasztrófa hogyan, milyen mértékben érinti a biztosítások területét. Ez ugyanis központi kérdés, tekintve, hogy a káreseményeket kiváltó időjárási jelenségek egyre hevesebbek.

kép: mkweather.com

Ez most jól látszik Ausztrália példáján is, ahol a viharrendszerek olyan mértékű károkat okoztak néhány nap leforgása alatt, melyek még akkor is irdatlan nagyok, ha csak a biztosítók adatait elemezzük.

Az Ausztrál Biztosítási Tanács adatai szerint az október 28-at követő napokban 24 000 kárigény érkezett be a társaságokhoz. Ezek kétharmada a járművekben esett károkat írja le, a maradék azonban az épületek és a termények pusztulása, sérülése okán érkezett.

kép: Bureau of Meteorology - Julie Shaw

Az igények még most is érkeznek, így várhatóan a 100 millió dolláros határt is átlépi a viharrendszer pusztítása. És persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ez messze nem a tényleges összeg. A nem biztosított ingatlanok, az infrastrukturális károk, illetve a természetben okozott pusztítás ebben az összegben nincsen benne - és ez csak pár nap hozadéka.

kép: melbourneturkishofficial

lead kép: RSMacKinnon (he-him)