Június 13. Csütörtök, Anett

Arwen az Egyesült Királyságban dühöngött, és Európára szabadította a telet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Arwen név a legtöbbünknek a Gyűrűk Ura regénysorozatból lehet ismerős. Arwen azonban nem csak egy jó-szándékú tünde hercegnőt jelöl, hanem egy tomboló vihart is, mely meghozza a telet Európa több területe számára is.

kép: EUMETSAT-Meteosat-11

Arwennovember 26-án érkezett meg az Egyesült Királyság partjaihoz, és nem sokat várt azzal, hogy dühöngeni kezdjen. Több területen is 140 km/h feletti szélerősséggel lehetett számolni, aNorthumberlandállambeliBrizleeWoodban 158 km/h-ás széllökéseket is mértek a szakemberek.

kép: NETWORK RAIL SCOTLAND

Arwenarra kényszerítette a helyi meteorológiai társaságot, hogy vörös figyelmeztetést léptessen életbe a szél tekintetében, melyre csak igen kevés alkalommal volt eddig példa. A figyelmeztetés azonban jogosnak bizonyult.

A szél, és a vele érkező erős havazás ugyanis fennakadásokat is okozott szép számmal. Mintegy 143 000 embert fosztott meg az áramszolgáltatástól, és 120 teherautót kényszerített megállásra a felhalmozódó hó Rochdale közelében.

kép: LAnark United

A viharnak sajnos egy halálos áldozata is van, egy teherautóra egy fa dőlt rá. Az erőteljes szél a sarkvidéki hideg levegőt Európa fölé nyomta, havat hozva ezzel Spanyolországba, és zord időt szabadítva több más területre is.

lead kép: PA Media