Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

A Nagy Tavak havazással lepik meg a partokat

Világidőjárás
2021. november 11. 11:00
null

November 2-3-án a Nagy Tavak környékén igen erőteljes havazásra ébredhettek az emberek. Ez néhol akár 30 centi friss havat is jelentett.

kép: binghamtonhomepage.com

Gaylordban a meteorológiai állomás egyetlen nap leforgása alatt 29,7 cm havat regisztrált, mellyel minden korábbi rekordot megdöntött, mely a területhez a november eleji havazáshoz kapcsolódott. De miért is olyan különleges ez a havazás?

kép: news.yahoo.com

A kérdés jogos, hiszen nem az egyenlítő közeli területekről van szó, hanem egy olyan tóegyüttesről, mely részben az USA, részben Kanada területén található, vagyis a havazás egy picit sem meglepő.

Amiért mégis érdekes a jelenség az az, hogy ez az úgynevezett tóhatás következtében létrejövő havazás. Amiatt alakul ki, mert a tavak vizei a szokásostól melegebbek, méghozzá jó pár fokkal, azaz a lehűlésükre is várni kell még egy keveset.

kép: news.yahoo.com

A meleg vizek fölé érkező hideg levegő eredményezi azt, hogy a környező területek havat kapnak a nyakukba, méghozzá nem is keveset. Ez a havazás azonban csak a tavak környékén érhető tetten, ott azonban a várakozások szerint akár extrém méreteket is ölthet, mivel a tavak vize még mindig sokkal melegebb a szokásosnál!

kép: wwmt

lead kép: rochesterfirst.com

vízmeleghidegtavakhavazás