Június 16. Vasárnap, Jusztin

A heves esőzések nyomán ökológiai katasztrófa fenyegeti Szarajevót és környékét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bosznia-Hercegovina számára az utóbbi időszak és az elmúlt napok nem éppen a szerencsés helyzetek jegyében teltek. Nem elég a belviszály, az ország területére egy igen heves esőzéseket hozó viharrendszer is megérkezett.

kép: Elvis Barukcic-AFP

Szarajevó külvárosában, a Bosznia, Tilava és Zeljeznica folyók mentén a házakból evakuálni kellett a lakókat, mert a folyamok lassan elkezdték elbontani a medret, és több helyen ki is léptek onnan. A felhőszakadások miatt a víz rombolása több házat is eltüntetett.

kép: AP

Szarajevóban sem volt jobb a helyzet, a folyók és a villámáradások is rombolásba kezdtek. Áldozatul esett a rombolásnak a város szélén található egyik fő al-állomása a helyi elektromos hálózatnak. A víz ide is betört, így Szarajevó nagy része órákra elsötétült.

Az illetékesek igyekeznek a hibát kijavítani, de ez rendkívül nehéz, mivel a víz folyamatos hátráltató tényezőként van jelen. Ezen felül a mentőalakulatoknak is bőven akad munkája, de más katasztrófa is fenyegeti a környéket.

kép: AP

A víz lassan elbontja azt a földréteget, melynek tetején - eredetileg a folyó partján - egy szálloda is áll. A több szintes épület egyelőre még nem omlott bele a folyóba, de erre sajnos minden esély megvan. Az igazi gondot a mellette álló benzinkút jelenti,mely,ha szintén a folyóba omlik, az ökológiai katasztrófát is kiválthat. A partvonal pedig nincsen biztonságban, mivel további heves esőzésekre lehet számítani a területen.

kép: N1 Bosnia i Hercegovina

lead kép: winnipegfreepress.com