Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

A 2019-ben 16 halálos áldozattal járó kitörést produkáló vulkán újra mozgolódik

null

A vulkáni aktivitás igen erőteljesre sikeredett az utóbbi időben a világ szinte valamennyi szegletében. Meglepően sok aktív vulkánnal rendelkezik a bolygónk, és ezek közül most az ismertebbek zöme már produkált kitörést.

kép: cdn.fullscreen.nz

Sőt, sokat most ismerhettünk meg igazán, például aNyiragongomostani kitörése valószínűleg egy életre megjegyeztette velünk ennek a vulkánnak a nevét is. És akkor még nem is említettük azokat a tűzhányókat, melyek “csak” mozgolódnak.

Ilyen a White Island vulkán melynek nevét két éve decemberben jegyezhettük meg, mikor hirtelen kitörése 16 halálos áldozatot is követelt. Az új-zélandi vulkánnál most a tudósok megnövekedett gázkibocsátást mértek,valaminta vulkáni tó vízszintjének emelkedését regisztrálták.

kép: GNS

A szakemberek ugyanakkor megnyugtatták az embereket, hogy a tó szintjének növekedése a heves esőzések következménye, míg a gázkibocsátás monitorozása folyamatos, vagyis a hegyet egyfolytában figyelik. Az aktivitás enyhe növekedése még nem adott okot a most is érvényben lévő készültség emelésére, de a tudósok figyelmét azért sikeresen magára vonta a hegy....

kép: whakatane.com

lead kép: Rfleming - wikitravel