Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

4 óra alatt 104 mm eső Szardínián

Világidőjárás
2021. november 18. 11:00
null

A heves esőzés kifejezéssel sokszor lehetünk gondban, mivel nem egy egységes dolgot takar. Az, hogy mi is a heves, mindenkinek mást jelent. Azonban azt az esőzést, mely november 15-én érte Szardínia szigetét, joggal lehet hevesnek nevezni.

Bad weather: new alert for rain and thunderstorms in Sardinia - Global  Happenings

kép: globalhappenings.com

A mérések alapján 4 óra leforgása alatt érkezett 104 mm csapadék. Ez azt jelenti, hogy a mérés területén négyzetméterenként 104 liter(!) vízzel lehetett számolni abban a bizonyos négy órában.

kép: italy24news.com

Ez a mennyiség komoly áradásokat okozott, mely alól Cagliari sem volt kivétel. A fővárosban közlekedési káosz is kialakult, de ez volt a legkisebb gondjuk.

Az esőzés miatt minden közintézményt - iskolát, parkot, könyvtárat és kormányhivatalt - be kellett zárni, valamint számos utat is kénytelenek voltak lezárni a hömpölygő víz veszélyessége miatt. A tűzoltóságnak akadt dolga bőven, többnyire a törmelékek eltakarításával.

kép: AFP

Több mentési munkálatot is végre kellett hajtani, ezekhez helikopterre egyaránt szükség volt. 5 embert egy épületből kellett kimenteni, kettőt egy elakadt járműből. Egy ember számára azonban már nem volt segítség, őt elragadta a víz Sant'Anna Arresiben.

kép: breakinglatest.news

lead kép: awsforwp.com

viharesőOlaszországemberáradáshalálSzardínia