Május 22. Szerda, Júlia, Rita

2 hónapnyi eső, és több millió villám - Ausztráliában durva viharrendszer pusztít

null

Ausztrália most az esővel küszködik, de olyan mértékben, amire csak kevésszer volt példa eleddig. A szélsőségessé váló időjárási rendszerek olyan kóstolót adnak a legkisebb kontinensnek, amit egy darabig nem fog elfelejteni.

kép: abc

Már mi is írtunk róla, hogy több területen is akkora esőzések vannak, hogy közel egy hónapnyi esőt kapnak a nyakukba az emberek pár nap leforgása alatt. Ez pedig komoly villámáradásokat is kivált.

kép: Yaye's Cafe - Alice Springs, NT

Azóta sem csitultak az esőzések, ráadásul egy olyan hatalmas kiterjedésű rendszer érkezett a kontinens fölé, mely zivatarláncokkal bombázza a szárazföldeket, néhol már több, mint két hónapnyi csapadékmennyiséget zúdítva lepusztán azelmúlt 5 napban.

kép: NT Police, Fire and Emergency Services – Alice Springs and Southern

Sajnos a vízgyűjtők is telítettek, vagyis a jelentős csapadék nem csak villámáradásokat vált ki, hanem a folyók vízszintjét is kritikus mértékben emeli meg. Ha pedig mindez még nem lenne elég, akkor azzal is számolni kell, hogy a kiterjedt rendszer egyelőre bőséggel ontja magából továbbra is a csapadékot. Nem is beszélve arról, hogy egyetlen éjszaka leforgása alatt mintegy 1,37 millió villámlással lehetett számolni Ausztrália középső és keleti részén.

kép: NT Police, Fire and Emergency Services – Alice Springs and Southern

lead kép: Reuters