Május 26. Vasárnap, Evelin

Újabb vulkán aktivizálódik Olaszországban

null

Olaszország területén több aktív vulkán is található. Ezek közül azonban a leghíresebbek a Stromboli és az Etna, valamint a Vezúv szokott bekerülni a hírekbe. Holott itt még koránt sincsen vége a vulkánok sorának.

kép: INGV-OE

Az országban található 18 vulkánból szerencsére csak kevés aktív, de a fent felsoroltak mellett most már aVulcanonévre keresztelt tűzhányóval is foglalkozni kell. Ez a vulkán igen régóta szunnyad, utolsó kitörése 1890-ben következett be.

kép: INGV-OE

Kitörésről egyelőre most sincsen szó, azonban a hegy geofizikai és geokémiai változásai óva intik a szakembereket,akik megis tették a kellő óvintézkedéseket - narancssárga riasztást rendeltek el a vulkán esetében.

AVulcanoszigete lakott, így természetesen a lakosságot is értesítették a fejleményekről. Persze meglepetést nem okoztak a helyieknek, hiszen a tűzhányó egy ideje rendszeresen ereget gázokat a torkából.

kép: Brisk g - Wikipedia

Ezzel azonban már van némi gond. A gázkibocsátás ugyanis jelentős, a kén- és szén-dioxid koncentráció emelkedését lehet kimutatni, ez pedig már káros lehet mind a Vulcano-szigeten, mind pedig a közeli Lipari-szigetén.

kép: swide.com

lead kép: INGV-Marco Anzidei