Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Úgy tűnik, megmenekülnek a híres mamutfenyők, de így is hatalmas veszteségeket szenved a faj

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A mamutfenyők bolygónkolyanlényei közé tartoznak, melyek nem csak lenyűgözőek, hanem erősen veszélyeztetettek is. Ezek az átlagosan 75 méteres gigantikus fenyők akár 6 méteres törzsátmérővel is rendelkezhetnek, és természetes módon kizárólag a Sierra Nevada területén nőnek.

kép: latimes.com

A Kordillerák tagjaként Kalifornia területén található hegységben két nemzeti parkban is több területen találhatóak az óriás mamutfenyők lenyűgöző példányai. Ezek a bolygó legnagyobb tömegű élőlényei, hiszen az ismertlegöregebbmamutfenyő 3200 éves, 93,6 méter magas, és tömege mintegy 1000 tonna.

kép: dreamstime.com

Sajnos a két nemzeti parkot, melyekben ezek az óriások élnek, elérte a KNPComplexnévre keresztelt tűzvész. A leghíresebb képviselői a fajnak úgy tűnik, védve vannak, ám több területet is elértek a lángok, ami alapvetően nem baj.

A mamutfenyőknek ugyanis a szaporodáshoz szükségük van a tűzre. Az alacsony, vagy közepes intenzitású tüzeket a fák túlélik, sőt, a felszálló hő hatására a tobozaikgyantarétegemegolvad, így azokból a magok kiszabadulnak, és a tűz utáni termékeny talajra hullanak.

kép: eu.visaliatimesdelta.com

Most azonban a klímaváltozás miatt a tűz intenzitása túl nagy, két ligetben a lángok magassága a 30 méter is meghaladja, ami már az óriások lombozatát is eléri, ezzel pedig elpusztítja a gigantikus lényeket. A pontos károkat egyelőre nem lehet tudni, de eddig mintegy 74 faóriás lelte halálát a lángok között.

kép: dreamstime.com

lead kép: depositphotos.com