Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Tomboló homokvihar Brazíliában

null

Az eső hiánya nem csak a tüzekkel küszködőKaliforniaszámára okoz kellemetlen napokat, hanem Brazília életét is erősen megkeseríti. Sao Paulo állam extrém mértékű szárazsággal küzd, de ez még nem minden.

kép: youtube

A csapadékhiány mellett – mely egyes területeken hónapok óta tart, és alig pár mm-nyi esőt láthattak ennyi idő alatt az emberek – komoly gondot jelent az is, hogy néhol 40°C feletti hőség is tombol, mely tovább szárítja a felszínt.

Azon túl, hogy mezőgazdasági válsággal kénytelenek szembesülni, az extrém szárazság és a meleg lehetővé teszi azt is, hogy olyan homokviharok alakuljanak ki, melyeket többnyire a sivatagi országokban láthatunk.

Sao Paulo-bazivatarok érkeztek, de ezek kifutószele olyan erőteljes volt, hogy nagy mennyiségű homokot kapott fel és továbbított a felső rétegek felé. Ennek megfelelően egy méltóságteljesen és ijesztően haladó sötétbarnásfal vonult át a városokon.

kép: livescience.com

A homokvihar néhol 90-100 km/h-ás széllel érkezett, és éjjeli sötétségbe burkolta a területet. Sao Paulo jelenleg Brazília aszállyal leginkább sújtott területe.

kép: Bruno Pomari-Real Press

lead kép: AFP