Május 21. Kedd, Konstantin

Robbanásos kitörést produkált a Japánban található Aszo

Világidőjárás
2021. október 29. 11:00
null

Japánban sem kell a szomszédba menni, ha aktív vulkánnal szeretnénk találkozni. A Fudzsi ugyan jóval ismertebb, mint azAszo, de előbbivel szemben ez most is aktív (a Fudzsi utolsó kitörése 1707-ben volt).

kép: celebritynews.fuzzyskunk.com

AzAszoJapán leghatalmasabb aktív vulkánja, sőt, 120 km kerületű kalderája a világ leghatalmasabbja, 1592 méterre magasodik a környezete fölé. A vulkán nem csak aktív, de népszerű is, sok turista keresi fel éppen lenyűgöző méretei miatt.

kép: Reuters

Most azonban a helyi hatóságok kénytelenek voltak legalábbis időlegesen lezárni, hiszen erőteljes, úgynevezettphreatickitöréssel, azazgőzrobbanásoskitöréssel “örvendeztette” meg a helyi lakosokat és a turistákat.

Bár a kitörésre lehetett számítani, annak mértéke így is meglepő volt. A hamufelhő magassága a 3,5 km-t is elérte, miközben piroklasztikus áradásokat is létrehozott, melyek a krátertől mintegy 1,3 km-es távolságban is jelen voltak. A vulkán robbanásos kitörése hatalmas kőzeteket hajigált a krátertől 1 km-es távolságokra is.

A dolog igazi pikantériája, hogy a kitöréskor a hegyen 11 turista is tartózkodott. Szerencsére azonban sikerült időben elhagyniuk a tűzhányót, így a kitörésnek végül sem sérültjei, sem halálos áldozata nem lett.

kép: volcanodiscovery.com

lead kép: washingtonnewsday.com

vulkánrobbanáshamuJapánkitörés