Február 23. Péntek, Alfréd

Megérkezett Kaliforniába az eső - de nem lesz benne köszönet

Világidőjárás
2021. október 31. 14:00
null

Az idei volt a második legszárazabb időszak Kalifornia történetében. Igen, volt, mert végre megérkezett az eső, mely lehetőséget ad arra is, hogy a rekord alacsonyan álló víztározók némileg fellélegezhessenek.

kép: Josh Edelson-Agence France-Presse — Getty Images

Az eső megváltás a gazdáknak is, bár sokuk számára már későn érkezik a segítség, hiszen az aszály mértéke miatt a hatóságok kénytelenek voltak a termőterületek öntözését is korlátozni, mely hatalmas mezőgazdasági veszteségeket okozott.

kép: latimes.com

Most azonban egy légköri folyó lehetővé teszi, hogy Kalifornia több, mint 254 mm csapadékot kapjon naponta, pár napon keresztül. Ráadásul az intenzitás sem lesz elhanyagolható, hiszen óránként akár 25 mm csapadékkal is lehet számolni. Ez pedig tragikus.

Alapvetően nem lenne ezzel baj, hiszen a föld szomjas,felissza,amit csak lehet. De a szárazság és a tomboló erdőtüzek megváltoztatták a játékszabályokat. A növényzet pusztulása azt eredményezi, hogy nincs semmi, ami megállítsa a vizet a rombolásban, vagyis a heves áradások és főleg a sárlavinák kialakulásának esélye jelentősen megnő.

kép: ktla.com

A klímaváltozás szélsőséges időjárást eredményez. Ez azt is jelenti, hogy hiába érkezik a csapadék, mely segít megfékezni az államban tomboló erdőtüzeket, maga az eső is rombolni és pusztítani fog.

kép: AP

lead kép: AP Photo-Noah Berger

esőkaliforniatűzföldcsuszamlásemberáradás