Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Marseille is hatalmas mennyiségű esőt kapott a nyakába - komoly áradásokkal kellett számolnia

Világidőjárás
2021. október 07. 11:00
null

A hidegfront, ami most hozzánk is elhozta az ősz borongósabb verzióját és némi csapadékot, Nyugat-Európában nem volt ilyen visszafogott. Haladása közben érintette Franciaországot és Olaszországot is.

Arról már esett szó, hogy milyen rombolást végzett az olaszoknál a heves esőzés, melynek során volt olyan terület, ahol 6 óra alatt közel 500 mm csapadékkal kellett számolni. Azonban nem csak Olaszországban, Franciaországban is okozott komoly gondokat az esőzés.

Több terület is küszködött a villámáradásokkal.Villefortbannagyjából 3-4 hónapnyi eső zúdult le egyetlen nap leforgása alatt, de az ország középső részén jellemzően 150-300 mm csapadékkal lehetett számolni.

Nem maradt ki az esőzésekből, és annak hatásaiból Marseille sem, ahol nagyjából két hónapnyi esővel, összesen mintegy 173 mm csapadékkal kellet szembenézni 24 óra leforgása alatt. A szakemberek előzetes figyelmeztetésének hála a városon keresztül haladó Huveaune folyó partjainál élők felkészülhettek az áradásokra, sőt, a lakosok egy részét ki is telepítették.

A hatalmas mennyiségű csapadék közlekedési leállást okozott, több vonatjáratot is törölni kellett. A város polgármestere kérte a lakosokat, hogy inkább maradjanak otthon, mivel tartottak tőle, hogy újabb esőzések rontják majd a helyzetet. Szerencsére sérültekről vagy halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések.

kép: Météo-France Sud-Est

képek és lead kép: Citiza

vízesőkáremberáradásFranciaország