Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Már 54 halottja van Indiában a két alacsony nyomású rendszer által összeadott rekordmennyiségű esőnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

India sajnos igen sokszor kerül elő a természeti katasztrófákkal kapcsolatosan. Most Uttarakhand állam került kivételesen rossz helyzetbe, amikor két alacsony nyomású rendszerrel is szembe kellett néznie, egyszerre.

Az egyik a Bengáli-öböl irányából, a másik pedig az Arab-tenger felől támadt a területre, heves esőzésekkel keserítve meg a helyiek életét. Az esőzések mértéke pedig rekordszintű volt.

Két helyen is sikerült történelmi rekordot elérni a csapadék mennyiségében. Az egyikMukteshwarállomás, ahol 1914-ben mértek 254,4 mm csapadékot 24 óra leforgása alatt. Ez az adat most, október 19-én 340,8 mm-re módosult. DePantnagarállomás műszerei ennél is többet 403,2 mm-t rögzítettek 24 óra leforgása alatt (csak összehasonlításképpen, hazánk ÉVES, átlag csapadékmennyisége 500-700 mm között alakul).

Az esőzések nyomán hatalmas földcsuszamlások is kialakultak, melyek bármit magukkal sodortak, ami éppen az útjukba került, legyen szó akár autókról, akár épületekről. Sőt, a területen áthaladó vasútvonalak közül is több sérült, egész egyszerűen leszakadt a sínek egy része a földdel együtt.

A területen eddig azoktóber17-19 közötti időszakban az esőzések következtében 54 ember vesztette életét, és további 5 embert keresnek a hatóságok. A jó hír, hogy a helyi meteorológiai intézet szerint az esőzések egyelőre elvonultak, vagyis a mentési munkálatokat könnyebben lehet végezni.

képek: Mamta Dutta

lead kép: getty