Május 21. Kedd, Konstantin

Korai havazással lepte meg az időjárás Kínát

Világidőjárás
2021. október 14. 14:00
null

A mostani október egyelőre nem nevezhető a legszebb időjárással rendelkező őszi hónapnak, amivel csak találkoztunk, és sajnos kicsi az esély arra, hogy mégis elnyeri ezt a címet. De még messze nem jártunk olyan rosszul, mint Kína egyes részei.

kép: Xinhua

A helyszínShaanxi-iYijunmegye,és a főszereplő a csapadék, amiből Kína sajnos az utóbbi időben túl sokat is kapott, legalábbis az áradással küszködő területei mindenképpen. Most azonban a csapadék egy jóval téliesebb formája okozott meglepetést.

kép: VCG

Október 10-én ugyanis a gigantikus méretű országban az első havazás is megtörtént - ami természetesen nem a magas hegyek jellemzőhava. Ráadásul nem is arról van szó, hogy hullott némi fehérség, hanem olyan mennyiségben jelentkezett a hó, mely egyrészt megmaradt, másrészt rögtön gondokat is okozott.

Idehaza is előfordul, vagyis inkább jellemző, hogy az érkező első hó szinte pánikot vált ki az utakon, és ez Kínában sem volt másképpen. A havazás nyomán közlekedési fennakadások is kialakultak, de hirtelen áramszünettel is számolni kellett. Ez azonban nem tartott sokáig, a szakemberek gyorsan helyre hozták a hibát.

kép: Rex

A hólapátolás, vagyis inkább a hő söprögetés azonban maradt, így már október elején ízelítőt kaptak az emberek abból a jelzett komolyabb télből, mely Európa, Amerika és Ázsia sok részét is érintheti majd.

kép: ecns.cn

lead kép: watchers.news

októbertélőszhideghavazás