Június 24. Hétfő, Iván

Komoly energiaválságba kerülhet Európa a télen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Veszélyes télnek nézünk elébe, legalábbis aBloombergelemzői szerint. A problémát az adja, hogy Európa erősen támaszkodik a földgázra, ami most a koronavírus pandémiája és más összetevők miatt nem csak drágult, hanem nehezen hozzáférhetővé is vált.

kép: G Bowater-Corbis

Egészen pontosan úgy néz ki a dolog, hogy a földgáz nem lesz elegendő ahhoz, hogy kifűthessük vele Európa minden területét. A tározók szintje sok helyen rekord alacsony, és nem is nagyon van esély a gyors töltésükre.

kép: thetrainingcenterofairconditioningandheating.com

A szén nagy visszatérése lehetne ez a tél, de az ellátási láncok akadozása ezt sem teszi lehetővé, vagyis sok elemző szerint készülni kell az energiaellátási válságra, leállásokra és gázhiányra.

Egyes szakértők abban reménykednek, hogy az időjárás kegyes lesz, és enyhe télnek nézünk elébe. A meteorológusok azonban ebben a kérdésben nem ilyen derűlátóak. Sok tényező ugyanis abba az irányba mutat, hogy bizony kemény téllel nézünk szembe.

kép: iStock-Thinkstock

Európa tehát egyrészt kénytelen lesz megtanulni, mekkora jelentősége is van a tartalékoknak, másrészt a pazarló energiahasználatról is le kell mondjon. A klímaváltozással szélsőségessé váló időjárás pedig nem sok jót ígér, enyhe és kegyes teleket, vagy viharmentes, kellemesen csendes nyarakat nemigen.

kép: ownerly.com

lead kép: Vitaliy Pakhnyushchyy-Alamy Stock Photo