Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Kitört az Anak Krakatau is

Világidőjárás
2021. október 30. 11:00
null

Hirtelen és látványos kitörést produkált azAnakKrakatau vulkán Indonéziában. A kitöréshez földrengés is kapcsolódott, és hamufelhő is feltört a kráterből. Ennek becsült magassága 600 m felett alakul, de ennél akár jóval magasabb is lehet.

kép: James Reynolds

Azt azért meg kell jegyezni, hogy a 600 méteres hamufelhő nem is olyan nagy, és a kitörés maga sem olyan intenzív, mint a mostanában a szunnyadásukból ébredő vulkánoknál láthattuk. Hogy akkor miért is foglalkoznak a szakemberek ezzel a vulkánnal?

kép: si kodok

Az ok a történelme. A vulkán,AnakKrakatau nevének jelentése Krakatau gyermeke. Krakatau pedig az a vulkán, mely időszámításunk szerint 416-ban olyan kitörést produkált, mely végső soron mintegy 36 000 halálos áldozatot követelt.

Ennek az irdatlan nagy számnak az oka, hogy a kitörés brutális cunamit indított útnak, és éppen ez az, ami miatt oda kell rá figyelni. A Krakatau kitörése során ugyanis olyan robbanás kíséretében adta ki magából az olvad kőzetet, mely nem csak a vulkán nagyját, de technikailag azt a szigetet is háromnegyed részben elpusztította, melyen található.

kép: PVMBG

Bár azAnakKrakatau igen gyakori kitöréseket produkál, a félelem vele szemben állandó, hiszen egy ilyen mértékű tragédiát elfelejteni nemigen lehet. Ugyanakkor Krakatau gyermeke eleddig azt az erőt nem tudtaújraalkotni, melyet elődje, de számtalan élet szárad már a “lelkén”.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, TW

lead kép: lechaudrondevulcain.com

vulkánrobbanáshamuveszélykitörésIndonézia