Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Kifejezetten ritka víztölcsér az Arab Emirátusokban

null

A víztölcsérekkel kapcsolatosan el lehet mondani, hogy ezek ritkábbak, mint más forgó légtömegek, ellenben többnyire veszélytelenebbek is. Ez annak köszönhető, hogy a vízfelszín felett alakulnak ki.

kép: CNMS

Azzal, hogy a helyszín viszonylag veszélytelen még nem lehet kijelenteni, hogy a víztölcsérek ne jelentenének problémát. Több részlet is balul sülhet el velük kapcsolatban. A hajók ugyanúgy az útjukba kerülhetnek, mint ahogyan a vízre telepített létesítmények.

kép: thenationalnews.com

Ezen felül a víztölcsérek ki is léphetnek a vízből, így pedig már a lakott területeken is komoly károkat képesek okozni. Egyes területeken azonban hiába a vízfelület, igen ritkán alakulhatnak csak ki ilyen jelenségek.

Ilyen helyszín az Arab Emírségek is, ahol igen sok tényezőnek kell klappolnia ahhoz, hogy egy ilyen természeti jelenséget lehessen megismerni. Persze ritkán, de előfordul, hogy mégis kialakul víztölcsér, ráadásul ilyenkor igen látványos is a megjelenése.

Fujairah-banmost éppen minden összeállt ahhoz, hogy egy víztölcsér nyúljon le az égből, és elérje a tengert. Ráadásul a különleges jelenségről, a karcsú, vizet felkapó légörvényről látványos felvétel is készült.

kép: sott.net

lead kép: UNIAN