Április 16. Kedd, Csongor

Kegyelemdöfés a kaliforniai mezőgazdaságnak

Világidőjárás
2021. október 19. 14:00
null

A világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági régiója, ahol az öntözött földek 17%-án 250 különböző haszonnövényt termesztenek igen nagy tételben. A helyszín Kalifornia, a mezőgazdaság helyzete pedig tragikus.

kép: ppic.org

A szárazság, mely az államot sújtja olyan méreteket kezd ölteni, melyre a gazdák sem emlékeznek. Azzal persze tisztában vannak, hogy a termelésüket erősen megnehezítheti a vízhiány, hiszen az állam területén sajnos ez nem számít ritkaságnak.

kép: bbc

Most azonban olyan vízhiánnyal kénytelenek szembe nézni, amire eddig csak nagyon kevés alkalommal volt példa. Az állam területének 87%-a extrém mértékű szárazsággal néz szembe, de 100% küszködik rendkívüli aszállyal.

A víztározók alacsony szintje miatt a mezőgazdasági öntözést erősen korlátozni kellett – ahogyan arról már mi is írtunk. Most további szigorításokat voltak kénytelenek bevezetni a vízhiány miatt, mely nem csak kevesebb öntözővizet jelent, hanem azt is, hogy a vízhez hozzájutás is bizonytalanná válik, hiszen előfordul, hogy egyáltalán nincsen víz a csatornákban.

kép: droughtmonitor.unl.edu

A kialakult helyzetre pedig sok gazdaság egyszerűen nem tudott mást reagálni, mint időszakosan ugyan, de elhagyni a földjeiket, leállítani a termelést, hogy minimalizálni lehessen a veszteségeket, mert termelni ilyen körülmények között nemigen tudnak.

kép: Flickr

lead kép: kxan.com

víztermésembermezőgazdaságszárazságKalifornia