Május 26. Vasárnap, Evelin

Hatalmas robbanást produkált a Stromboli

null

Olaszországot nem lehet éppen csendes területnek nevezni, már ami az időjárási és földtani eseményeket illeti. Az ország területét ugyanis egyre - másra érik az újabb csapások.

kép: Steven W. Dengler - Wikipedia

Október elején elképesztő mennyiségű csapadékkal kellett szembenézni, mely egyrészt új 12 órás európai csapadékrekordot jelentett, másrészt egyes területekre egyetlen nap alatt 900 mm-t is meghaladó esőt zúdított.

Aktív az Etna, aStromboli, és aVulcanois köszörüli torkát, veszélybe sodorva ezzel mind a légi közlekedés zavartalanságát, mind pedig a közeli települések nyugalmát - és akár épségét is.

Most újra aStrombolimiatt kapták fel a fejüket az emberek. Október 6-án ugyanis jelentős robbanás történt a hegyen, mely ugrásszerűen megnövelte a szeizmikus tevékenységet is, szerencsére csak rövid időre.

A vulkán nagy mennyiségű durva piroklaszt anyagot lökött a levegőbe, mely bőven átnyúlt a kráter teraszán, egészen a tengerig gurítva az izzó szikladarabokat. A kitörés során hamufelhő is keletkezett, de ez gyorsan eloszlott, illetve némi láva is kibuggyant a hegy torkából, de ez sem nevezhető jelentős mennyiségnek. A robbanás során a talaj deformációja szintén nem volt jelentős.

képek és lead kép: INGV - OE