Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Egy újabb ciklont szült egy már meglévő, de gyengülő szörnyeteg Omán partjainál

null

AGulabtrópusi ciklon komoly károkat okozott AndraPradeshben. A heves esőzésekkel és jelentős széllel kísért ciklon nem csak házakat tett tönkre, hanem villámáradásokat is okozott a területen.

kép: RAMMB-CIRA, TW

Vizigvárosa számára a ciklon elhozta a történetének második legcsapadékosabb napját. Ez egészen pontosan 282 mm esőt jelentett, aminek következtében a kialakuló áradásokban két ember veszítette.

kép: RAMMB-CIRA, TW

AGulabciklon végül a szárazföld felett depresszióvá gyengült, és ilyen formájában is jelentős mennyiségű csapadékkal öntözte meg a területet. Azonban a rendszerbe beleszólt az Arab-tenger. Mikor ugyanisGulabmaradványai a víz fölé értek egy új ciklonnak,Shaheen-nekadtak életet.

Shaheenpedig Észak-Ománban landolt, nem is kis erőfitogtatással. A víz felett töltött idő elegendő volt ahhoz, hogy a rendszer 130 km/h-ás szeleket legyen képes produkálni, ezzel eléri a hurrikánskála egyes fokozatát is.

Komoly aggodalomra ad okot a tenger állapota is a ciklon nyomán, mivel a szakemberek egyrészt tartanak a vihardagálytól, másrészt számolni kell azzal is, hogy a vízen akár 8-12 méteres hullámokat korbácsolhat a szél. Mindemellett a szárazföld egyes területeire akár 600 mm csapadékot is várnak a szakemberek.

kép: RAMMB-CIRA-CSU

lead kép: PTI