Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Brutális az aszály Angolában, 1,3 millió ember éhezik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Angolában a szárazság nem új dolog, hiszen a csapadékeloszlása ciklikus. Ez azt jelenti, hogy a heves, nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzéseket a száraz időszakok váltják, amire az emberek fel is vannak készülve.

kép: lutheranworld.org

A szélsőségessé váló időjárás azonban az esőzésekre is hatással van, jelen esetben éppen úgy, hogy azok kevésbé hevesek, kevesebb víz érkezik a területre. Igaz, ez is előfordult már, nem is egyszer.

kép: AFP

Most azonban egy olyan időszakot él az ország, melyben két egymást követő évben is elmaradt a csapadék mennyisége a szokásostól, méghozzá igen nagy mértékben. Ez pedig komoly hatást gyakorol Dél-Angola növényzetére és mezőgazdaságára is.

Az, hogy a mezőgazdasági termelés szinte lehetetlenné válik érthető, ám mostanra a legeltetés is megszűnni látszik, pusztán azért, mert nincs mit megennie az állatoknak. Ez az aszály 1981-óta a legsúlyosabb, mely az országot érinti.

kép: africanews.com

A víz hiánya nem csak erőteljes migrációt vált ki a területen. De létbizonytalanságba sodorja az itteni családokat, éhínséget és súlyos vízhiányt okozva ezzel mintegy 1,3 millió ember számára, köztük 114 000, 5 éven aluli gyermeknek, akiknek a fejlődésére ez tragikusan nyomja rá a bélyegét.

kép: reliefweb.int

lead kép: africanews.com