Június 24. Hétfő, Iván

Az Aurore vihar Európára támadt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A franciák általAurorenévre keresztelt vihar betette csúf lábát Európába, és olyan rombolást vitt véghez, ami kicsit sem megszokott. Nyomán a becslések szerint mintegy 500 000 háztartás maradt áramellátás nélkül, ami a hajnali hidegeket tekintve nem kifejezetten jó dolog.

kép: EUMETSAT, Sat24

AMeteoFrance mérései alapjánAurore175 km/h-ás szeleket produkálva nyargalt keresztül az országon, áramkimaradásokat okozva főleg azzal, hogy fákat döntött a vezetékekre, vagy magukat a villanyoszlopokat csavarta ki a helyükről.

Franciaországban, Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, de még Lengyelországban is komoly gondokat okozott Aurore, amit Németországban Ignatz névre kereszteltek. Sajnos Lengyelországban 4 halálos áldozatot is követelt a vihar.

Európa szerte több ezer fát döntött ki a szél, és hatalmas közlekedési káoszt okozott. Sok helyen a vonatközlekedés állt le a sínekre dőlt fák miatt, de a hajózás sem volt megoldható a hatalmas hullámok okán. Az Egyesült Királyságban a vihar nem is annyira a szeleivel, mintsem a hozott csapadékmennyiséggel okozott gondokat, amihez ráadásul egy igen magas dagály is társult.

Persze nem csak a szárazföldi és a vízi, hanem a légi közlekedést is érintették a viharos szelek. Szerencsére baleset nem történt, de Prága repterén több gép utasainak is a repülőkben kellett maradnia a leszállás után, mivel a szél egyszerűen elsodorta a guruló lépcsőket.

kép: ASKMeteo

Belgiumban kamionokat döntött fel a szélvihar, Rotterdamban több tetőt is megbontott, mindkét helyszínen sérülteket hagyva maga mögött. Németország Balti-tengeri régiójában tornádót is szült Aurore.

kép: Fred Tanneau, AFP

lead kép: phys.org