Június 21. Péntek, Alajos

A nyárias ősz után most a télies ősz is megmutatja magát idehaza

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az, hogy megérkezett az ősz, és hogy végre egyre több helyen észlelnek csapadékot egyrészt várható volt, hiszen már október van, másrészt vártuk is, főleg a csapadék részét. Azonban most átesünk a ló túloldalára.

kép: severe-weather.eu

Ennek oka egy hideg-robbanás, mely Európa nagy részén érezteti hatását. A hideg és nedves levegő benyomulása Olaszországban például heves esőzésekben is megmutatkozott, de ez még csak a kezdet.

Skandináviában erős havazást jeleznek előre a szakemberek, Görögországban pedig áradásoktól tartanak a nagy mennyiségű eső okán - legalábbis azelőrejelzésekalapján. Hazánkban pedig hiába várjuk a kissé melegebb, szebb őszi időt, erről a következő nagyjából 6-10 napban biztosan lemondhatunk.

Sőt, amellett, hogy lemondunk, azzal is számolni kell, hogy az átlagos hőmérséklet alatt alakulnak a maximumaink. Ez Európa-szerte jellemző lesz, de a középső részeken és a Balkánon az átlag alatt akár 10°C-kal is mérhetünk majd, ami azért már kicsit sem jó dolog.

Most tehát éppen a ló túloldalán vagyunk, a kellemes, nyárias meleg után az ősz, majd a télies ősz is megmutatja magát. Remélhetőleg a hideg elvonulása után azokkal ahőmérsékletekkeltalálkozhatunk majd, amiket megszoktunk október hónapban.

kép: wxcharts.com

Lead kép: windy