Június 15. Szombat, Jolán, Vid

A Manam vulkán 15 km-es hamufelhőt lőtt az ég felé

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Pápua Új-Guinea partjaitól nem is olyan messze, a számtalan kisebb sziget egyikén találhatunk egy hegyet, mely 1807 méterrel magasodik a tenger szintje fölé. AManamnévre keresztelt sziget hegye egy vulkán, mely nem kifejezetten finomkodó.

kép: electroverse.net

AManamvulkán október 15-én egy igencsak látványos és félelmeteskitöréstprodukált, aminek következtében a repülési színkódot is kénytelenek voltak vörösre változtatni. Ezen nincs is mit csodálkozni,hiszenha a narancssárga jelzés már 3 kilométer feletti hamufelhőnél is indokolt lehet, akkor aManam15,2 kilométeres izzó felhőoszlopa mindenképpen vörös jelzést igényel.

kép: electroverse.net

A sziget mindössze 83 négyzetkilométer, de a területen több település is található. A mostani sajtóhírek szerint a hamufelhő a szigeten található 15 kisebb településből 8-at érint, vagyis a helyi, nagyjából 4000 fős lakosság több, mint felét.

A Manam-szigetnek saját katasztrófavédelmi szervezete is van, mely egy civil szerveződés, válaszul arra, hogy a kormány csak nagyon megkésve reagál azokra a katasztrófákra, melyek a szigetvilágban történnek.

Az október 19-én bekövetkezett kitörés másnap reggelig tartott, és piroklasztikus áramlásokkal is “kedveskedett” a helyieknek. Az itteni emberek nem számítanak segítségre a kormánytól, szerencséjükre egyelőre sem sérültjei, sem halálos áldozata nincsen a kitörésnek, de az elterülő hamufelhők sajnos komoly anyagi károkat tudnak okozni.

kép: Rabaul Volcano Observatory

lead kép: phys.org