Június 19. Szerda, Gyárfás

A Kompasu trópusi vihar már 9 áldozatot szedett a Fülöp-szigeteken

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Fülöp-szigeteken egyáltalán nem lehet ritkának nevezni az erőteljes viharokat. De közel sem kell tájfunná nőnie egy viharnak ahhoz, hogy durva rombolást és sok áldozatot szedjen.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

Ez tökéletesen igazKompasu-ra, amit a Fülöp-szigeteken Maring néven ismernek. A trópusi vihar a 18. nevezett vihara az idei tájfunszezonnak, és bár “csak” 100 km/h-ás szeleket és 150 km/h-ás széllökéseket produkál, a pusztítása így is hatalmas.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

Az oka a jelentős mennyiségű csapadék, amivel a Fülöp-szigetek legnépesebb tagját,Luzontárasztotta el. A nagy mennyiségű víz szinte minden főbb utat, autópályát és hidat érintett, sok helyen teljesen járhatatlanná téve azokat.

Összesen 11 települést öntött el a víz, melyeken nem csak az áradás, hanem a kialakuló földcsuszamlások is komoly gondokat okoztak. Szerencsére az esőzés bár nagy mennyiségű volt, de nem tartott napokig, így az áradások mértéke is jelentősen csökkent azóta.

kép: Nora Tam

Jelenleg 11 embert keresnek a szigeten, és bár a mentési munkálatok folyamatosan tartanak, a túlélési esélyeik nagyonalacsonyak. Jelenleg 9 halálos áldozatot tartanak nyilván, közülük öten az áradás következtében, négyen pedig a földcsuszamlásokban vesztették életüket.

kép: Nora Tam

lead kép: Dickson Lee