Május 3. Péntek, Irma, Tímea

88 halálos áldozatot szedtek eddig a heves esőzések Nepálban

Világidőjárás
2021. október 29. 14:00
null

Nepál minden évben szembe néz a monszun időszakával, és mivel hegyvidékiterület, sem a sárlavinák sem pedig a rohanó folyóvá lényegülő lejtők nem jelentenek újdonságot az itt élők számára. A monszun azonban az életben maradásukhoz elengedhetetlen.

kép: AP

Most nem is az esős évszakkal, hanem az az után érkező, szezonon kívüli esőzésekkel van a baj, méghozzá nem is kicsi. Október 17 és 20 között több ütemben sújtotta az országot heves esőzés, mely komoly károkat okozott szerte Nepálban.

kép: AP

A heves esőzések nyomán a betakarításra váró rizstermés több száz hektáron semmisült meg, ez pedig elképesztően nagy gond, hiszen az ország bruttó hazai termékének 7%-át adja a rizs, míg az itt élő emberek közel fele számára ez a növény jelenti a fő bevételi forrást.

A termés mellett több, mint 20 épület is semmivé lett, miközben a légi fuvarozást is le kellett állítani. A Nepal Airlines adatai szerint október 20-án több, mint 100 járatot kellett törölni, mely hatalmas kiesést eredményez a gazdasági életben is, hiszen ezen járatok túlnyomó többsége kereskedelmi.

kép: cnn

Az esőzések nyomán keletkező villámáradások több hidat is elsodortak, illetve autópályákat is le kellett zárni, így a közlekedési káosz kiterjedt. Sajnos a szezonon kívüli esőzések pár nap alatt 88 halálos áldozatot követeltek, és a szakértők arra számítanak, ennél jóval több halott lesz.

lead kép: AP Photo-Laxmi Prasad Ngakhusi

Nepálklímaesőáradáshalálélet