Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

7,5 km-es hamufelhőt produkált az Etna

Világidőjárás
2021. október 29. 08:00
null

Olaszország számára az utóbbi hónapok a vulkánokról szóltak, némi katasztrofális mennyiségű eső kíséretében, de tény, hogy az ország területén az ismert és a kevésbé ismert tűzhányók is komoly aktivitást mutatnak.

Az Etna sem kivétel ez alól, olyannyira nem, hogy ismét erőteljes vulkáni remegést produkált, melynek során egy kifejezetten sötét, szürke hamufelhő tört az ég felé a délkeleti kráterből.

A repülési színkódot a szakemberek narancssárgára változtatták, köszönhetően annak, hogy a létrejött izzó hamufelhő október 20-án 7,5 km magasra tört. Maga a hamukibocsátás 8:45-kor kezdődött, de 10:20-kor már meg is szűnt.

Ennyi idő is elég volt azonban ahhoz, hogy lávafolyam induljon el a hegyről. Nem is egy, hiszen a szakemberek összesen négy izzó folyamot számoltak össze az Etna lejtőin.

Az Etna aktivitása hullámzó. Február 26-án történt az első erőteljes kitörés, és azóta a tűzhányó folyamatosan aktív, bár ennek intenzitása azért változó. A mostani hamu és lávakibocsátással járó nagyobb kitörés az 52. roham.

képek és lead kép: INGV

vulkánhamuEtnaOlaszországfüstkitörés