Június 21. Péntek, Alajos

16 cm-es jégsziklákat hozott egy jégeső Ausztráliában - ez pedig rekord

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Október 18-19-én egy igen heves zivatar sújtottaQueenslandállam területét Ausztráliában. A csapadék mellett a rendszer sajnos tornádókat is szült, nem is csak egyet. Volt olyan régiója az államnak, ahol két, erősebb tornádó is pusztított.

kép: Gerard Collins-Supplied

De igazából nem a tornádók, és kivételesen nem az eső mennyisége az, ami miatt a szakemberek és egész Ausztrália felfigyelt a jelenségre. Az ok a jégeső, melyetBloomsburybenésYalboroo-ban,Mackaytólészakra észleltek.

kép: Courtesy of Greg Hateley - Social Media via REUTERS

A jégeső ugyanis rekordot hozott – ez már önmagában is ijesztő, ráadásul a rekord most nem a mennyiség, hanem a méret terén következett be. A trónt a 14 cm-es jégdaraboktól hódította el a mostani vihar, melyben 16 cm(!)-es jégdarabok is hullottak az égből.

Talán a hullottak kifejezés itt nem is igazán állja meg a helyét, hiszen egy ekkora jégdarabnak már súlya is van, nem is kicsi. Ez pedig azt eredményezi, hogy 100 km/h-ás sebesség fölé is gyorsulhatnak a darabok, mire a földbe csapódnak - legalábbis jobb esetben a földbe, rosszabb esetben az autókba, házakba, ne adj’ isten élő szervezetekbe.

kép: Christopher Harvey-Gerard Collins-Supplied

A 16 cm-es jégdarabok már így is ijesztőek, de a világrekordtól még messze elmaradnak. Annak pusztítását 2018-ban voltak kénytelenek átélni Argentína lakosai, Villa Carlos Paz városában, ahol egy jégeső során hullottak 23,59 cm-es jégsziklák is .

kép: Christopher Harvey

lead kép: John Caporn