Május 26. Vasárnap, Evelin

Újabb látványos kitörést produkált az Etna

null

Az Etna nem engedi, hogy megfeledkezzünk róla. Egy újabb kitöréssel hívta fel magára a szakemberek és a világ figyelmét, mely jelentős mennyiségűpiroklasztikusanyagot engedett a légkörbe.

kép: watchers.news

A vulkán újabb kitörése természetesen a repülésre is hatással van. A színkódot egy rövid időre vörösre kellett emelni, hiszen az Etna 9 km-es hamufelhőt produkálva fakadt dalra, de mostanra a jelzés újra narancssárga lett.

A mostani kitörés bár igen látványos és ijesztő is, csak nagyon kis mennyiségű lávaáramlást eredményezett, veszélybe pedig egyetlen lakos sem került.

Kevesen tudják, de az Etna nem egyetlen csúcsból álló vulkán. Négy csúcskráterrel rendelkezik, melyek közül most a délkeleti mutat erős aktivitást. Ez pedig az “erőviszonyokat” is megváltoztatja a csúcs körül.

kép: watchers.news

Egészen eddig az északkeleti krátercsúcsot tekintették a hegy legmagasabb pontjának, a mostani aktivitási sorozat azonban ezt megváltoztatta. A délkeleti krátercsúcs ugyanis a ráhalmozódó anyagnak köszönhetően mára magasabb, mint az északkeleti, ezzel pedig az Etna magasságát is újra kell tanulnunk, mert az mostanra eléri a 3357 métert.

kép: watchers.news

lead kép: Maxfer