Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Új-Zéland víz alatt a heves esőzések nyomán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Új-Zéland számára sem tartogatott az augusztus vége olyan verőfényes napsütéses időt, mint azt az emberek szerették volna. Ide erőteljes viharokat szállított az időjárás, melyek Auckland területén is komoly áradásokat váltottak ki.

kép: Photo/IANS

A városban egyetlen óra leforgása alatt 90 mm-t is meghaladó mennyiségben zúdult le a víz. Auckland jelenleg is a Covid miatti óvintézkedések nyomán lezárásokkal védekezik, ezt azonban a mostani áradás felülírja.

kép: Fiona Goodall-Getty Images

Mintegy 60 családnak kellett elhagynia az otthonát a vízbetörések miatt. Nagy szerencsére az emberek többnyire saját maguk hagyták el az épületeket, ehhez nem kellett a mentőalakulatok segítsége, akik nagy számban vannak jelen az érintett területeken.

Nem Auckland volt az egyetlen, amely kapott a kiadós mennyiségű esőből.NorthShore80 mm feletti értékekkel volt kénytelen szembe nézni, mígKumeūtelepülésen 24 óra alatt 208,2 mm csapadékot regisztráltak a szakemberek.

kép: NIWA weather

És ha már szakemberek, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy azzal ugyan tisztában voltak, hogy eső érkezik, azonban az adatok alapján a szakemberek szerint nem lehetett megjósolni időben, hogy ilyen mértékű esőzéssel lesznek kénytelenek szembenézni. HiszenKumeū-ben a havi átlagos csapadékmennyiség 149%-a zúdult alá egyetlen nap alatt.

kép: Helensville Volunteer Fire Brigade

lead kép: Caitlin Boyd