Június 13. Csütörtök, Anett

Több, mint 900 mm csapadék Vietnámban 3 nap alatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Világszerte megfigyelhetjük, hogy a hurrikánok és tájfunok, de még a gyengébb viharok is kifejezetten nagy mennyiségű csapadékot szállítanak, és azt viszonylag rövid idő alatt koncentráltan ontják a szárazföldre.

kép: getty

Erre jó példa lehet Franciaország is, ahol több, mint 200 mm csapadék érkezett egyhárom órásidőintervallumban. De ez még csak meg sem közelíti azt a mennyiséget, melyet Vietnám kapott a Conson névre keresztelt vihartól.

kép: VDMA

A rendszer szeptember 10 és 13 között mért adatok alapján több területre is 800 mm feletti csapadékmennyiséget hozott szinte egyszerre. A rekorder azonbanQuangNgaitartománybeliBinhTan, ahol ebben a három napos időszakban 908 mm csapadékot regisztráltak.

A heves esőzéseknek több sérültje is van, és bár a mentőalakulatok folyamatosan dolgoztak, két halálos áldozattal is számolni kellett, mindkettőt az áradó víz sodorta magával. 775 házat rongált meg a víz és mintegy 8000 hektár termést tett tönkre.

kép: e.vnexpress.net

Ha pedig az irdatlan mennyiségű csapadék még nem lenne elég, Conson más meglepetéssel is készült Vietnám számára. A vihar ugyanis erős szeleket is hozott, melyek további 131 ház tetejét bontották meg, és a vízen reked hajósok életét is megkeserítették. Két hajólegénységementésre is szorult.

kép: getty

lead kép: e.vnexpress.net