Június 16. Vasárnap, Jusztin

Szélsőségesen erős havazás várható az Alpokban idén is?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagyon úgy tűnik, hogy a téli sportok szerelmeseinek a kedvében igyekszik járni az időjárás, legalábbis az Alpok Olaszország és Szlovénia közötti területein. Itt találhatóak a híres Júlia - Alpok, és annak különleges gleccserei.

kép: snow-forecast.com

Ezek a kis jégtestek azért különlegesek, mert a trenddel ellentétben nem veszítenek tömegükből, hanem ellenkezőleg, még gyarapítják is azokat. Holott a gleccserek világszerte olvadnak, az alaszkai jégtestek 100-szor gyorsabban, mint azt eddig gondoltuk.

kép: unofficialnetworks.com

A dologban az az érdekes, hogy a jéghalmozódás úgy történik, hogy az elmúlt 100 év alatt a globális felmelegedés hatására mintegy 1,7°C-kal megnőtt az átlaghőmérséklet. Ez pedig messze nem indokolná sem a téli sportok szerelmeseinek örömét, sem a gleccserek gyarapodását.

Pedig éppen ez az ok. A globális felmelegedés ugyanis nem csak itt, hanem a bolygón mindenhol jelen van. Az Antarktisz és a hasonlóan hatalmas jégterületek olvadása pedig beleszól a csapadékmennyiségbe is. Ez az Alpok kiemelt területe esetében szélsőségesen nagy havazásokkal jár, melyekre idén is lehet számítani.

kép: snow-forecast.com

Ez egyrészt jó, másrészt sajnos a lavinák veszélyét is jelentősen megnöveli, vagyis küzdelmes szezonok várnak az itteni szakemberekre. De még mielőtt bárki nagyon örülnikezdene: a további melegedésre már ez a terület is másképpen fog reagálni. Hiszen a telek is melegebbek lesznek, a havazás pedig így esőzéssé alakulhat át.

kép: unofficialnetworks.com

lead kép: snow-online.com