Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Súlyos áradás volt Abuja városában, Nigériában, és ez elkerülhető lett volna

Világidőjárás
2021. szeptember 19. 14:00
null

Erőteljes és igen nagy károkat okozó áradás lepte meg Nigéria fővárosát. Abuja nem az első terület az országban, ahol a heves esőzések komoly áradásokat váltanak ki, de a városi helyzet egy kissé eltér a többitől.

A tervezés során ugyanis egy város esetében számolnak a vízelvezetés építésével, és ez itt is megvan. Ráadásul a város szerkezete alapvetően nem indokolta volna ezt a mértékű károkozást. A probléma azzal van, hogy sok szabályt itt sem tartanak be.

Nagyon sok olyan illegális épület áll a környéken, amiket nem lett volna szabad oda telepíteni, ahol éppen vannak, és az is igen komoly gondot okoz, hogy sokan aszemetüketa vízelvezetőkbe hajigálják, hiszen így gyorsabban meg tudnak tőle szabadulni.

Ezzel azonban azok eltömődnek, funkciójuknak nem tudnak eleget tenni, és arra sem marad esély, hogy legalább mérsékeljék valamelyest a károkat, amiket egy ilyen áradás a városokban okozhat.

Még most sem végeztek egészen az áradások okozta gondok felmérésével, de az már most biztos, hogy minimum 166 ingatlant jelentősen megrongált a víz, valamint 26 járművet magával sodort. Sajnos ennél elkeserítőbb, hogy 4 halálos áldozata is van az áradásnak Abuja-ban.

képek: FCT FEMA, Nigeria

lead kép: guardian.ng

szemétkörnyezetNigériaemberáradásváros