Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Peking árvizei rekordokat döntöttek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Áradásokkal küszködnek az emberek világszerte, és ez alól szinte egyetlen ország sem kivétel. A hatalmas kiterjedésű államok esetében persze nem olyan meglepő az időjárási anomália, hiszen a nagy számok törvénye ellenük dolgozik.

kép: Getty

Ez Kína esetében is igaz, áradás szempontjából pedig különösen nehéz helyzetben vannak, hiszenamonszun itt erősen beleszól a képletbe. Minden évben áradásokkal kell szembenézni, még az olyan fejlett városokban is, mint Peking.

kép: Chen Zhilin for chinadaily.com.cn

A klímakatasztrófa sajnos a szélsőségek felé tolja el az időjárási jelenségeket, és ez az esőzésekre is igaz. A viharok erősebbek, és ami ebből a szempontból fontos, egyszerre sokkal nagyobb mennyiségben öntik a csapadékot, mint azt eddig megszokhattuk.

A statisztikák alapján Peking az idén rekordot döntött, méghozzá nem is csak kicsivel. Végre vége az árvízszezonnak, és a szakemberek az adatok alapján megállapították, hogy a város átlagos csapadékmennyisége elérte a 627,4 mm-t, ami bizony 70%-kal több a megszokottnál!

kép: Reuters THIRD PARTY. CHINA OUT

Sőt,Pekinga legcsapadékosabb július rekordját is megújította, hiszen az idei letaszította a trónról az 1951-es csúcstartót, akkor 400,4 mm-re lehetett számolni.

kép: China Daily via Reuters

lead kép: phys.org